Positive effects of sunlight

Waarom zonlicht echt goed voor je is

Vergeet even wat je hebt gehoord over zonneschijn, huidkanker, huidveroudering en schadelijke ultraviolette straling. En een aantal wetenschappelijk onderzoeken suggereren namelijk dat zonlicht volledig vermijden niet zo’n goed idee is. Hier is waarom zonlicht echt goed voor je is en waarom je elke dag wat zonneschijn zou moeten opdoen:

Het verhoogt de gemoedsstemming.

Blootstelling aan zonlicht (met mate) helpt je humeur en focus te verbeteren door het serotonineniveau in je lichaam te verhogen. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, het maakt je kalm en alert. Bovendien vermindert zonlicht het risico op depressie bij mensen met seizoensgerelateerde depressies. 

Het verbetert de slaap.

Sleeping woman

Hoe meer je wordt blootgesteld aan daglicht, hoe meer melatonine je ’s nachts produceert. Dit hormoon – ook wel bekend als het slaaphormoon – heeft invloed op ons slaap-waakritme. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden wanneer het donker wordt. Ook heeft het invloed op de kwaliteit van onze slaap zelf.

Sterke botten.

Vitamine D is een hormoon dat de opname van calcium uit eten bevordert.  Zo worden stevige botten en tanden gemaakt en behouden. Omdat zonlicht een primaire bron van vitamine D is, wordt het hormoon ook wel ‘de zonnevitamine’ genoemd. Elke dag 10 tot 15 minuten zonlicht op je armen, handen en gezicht is voldoende om de vitamine D-versterkende voordelen van de zon te benutten.

Het helpt het immuunsysteem te versterken.

Naast de aanmaak van vitamine D, zorgt zonlicht er ook voor dat onze T-cellen sneller bewegen.  T-cellen zijn een soort immuun cellen die een rol spelen bij de afweer van virusinfecties. Hoe actiever de T-cellen, hoe beter ze werken. Ook vitamine D heeft een gunstig effect op ons immuunsysteem. Door de omzetting van vitamine D in de witte bloedcellen ontstaat cellulaire immuniteit. De invloed van de zon op ons immuunsysteem werkt dus eigenlijk tweeledig. Handig!

Het kan het risico op melanoom verminderen.

Ja, je leest het goed! Veilige blootstelling aan de zon kan jou zelfs beschermen tegen huidkanker. Volgens een studie gepubliceerd in The Lancet Journal is de blootstelling van de huid aan ultraviolette straling met korte golflengte (UVB) in verband gebracht met een verminderd risico op melanoom. Uit het onderzoek bleek dat buitenmedewerkers die werden blootgesteld aan gewoon zonlicht, een lager risico hadden om huidkanker te ontwikkelen in vergelijking met hun binnen-tegenhangers. Daarnaast, suggereert een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives, dat een voldoende hoeveelheid zonlicht ook in verband gebracht met een verminderd risico op andere kankers (waaronder darm-, eierstok-, pancreas- en prostaatkanker).

Het verlaagt de bloeddruk.

Meer en meer mensen hebben last van een (te) hoge bloeddruk. Recente onderzoeken geven echter aan dat een matige blootstelling aan de UV-stralen van de zon een aanzienlijke en langdurige daling van de bloeddruk kan veroorzaken. En lagere bloeddruk niveaus helpen weer het risico op beroerte en hartaandoeningen te verminderen.

Het bevordert gewichtsverlies.

weight-loss

Uit recent onderzoek blijkt dat zonnebaden in de ochtendzon lichaamsvet kan verminderen en kan helpen die extra kilo’s kwijt te raken. De studie suggereert dat slechts 20 tot 30 minuten blootstelling aan de vroege ochtendzon voldoende is voor het verlagen van je Body Mass Index (BMI) en het versmallen van je taille.

Genezen van (huid)aandoeningen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan blootstelling aan de zon verschillende huidaandoeningen helpen behandelen. Artsen bevelen blootstelling aan UV-straling aan bij de behandeling van: psoriasis, eczeem, geelzucht en acne. Hoewel lichttherapie niet voor iedereen is, kan het jouw specifieke huidaandoeningen ten goede komen.

Verantwoord zonnen

Maar voordat je jouw zonnebrandproducten weggooit en het strand op rent, houd er rekening mee dat als je langer dan 15 minuten buiten blijft, je je huid moet beschermen met een SPF van 15 of hoger. Aangezien de meeste zonneproducten 10-20 minuten nodig hebben om te werken, krijg je volgens experts voldoende zonlicht wanneer je direct na het smeren de zon in gaat.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *