zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème: maakt de SPF uit en welke moet ik kiezen?

Als je één moment doorbrengt op een website van een schoonheidssalon of bijvoorbeeld op Facebook of Instagram kijkt zal je vast wel eens het belang van zonnebrandcrème voorbij hebben zien komen. 

Het dragen van zonnebrandcrème is beter dan helemaal niets dragen, natuurlijk, maar als we een advies mogen geven dan kun je het beste kiezen voor een zonnebrandcrème met een breedspectrum UV-bescherming van minimaal SPF 30. Dit advies geldt voor alle huidtypes. Idealiter breng je zonnebrandcrème aan, 30 minuten voordat je naar buiten gaat. 

Maakt SPF uit?

SPF is een afkorting voor ‘sun protection factor’. SPF helpt om je huid te beschermen tegen de straling van de zon. De zon zendt twee soorten straling uit: UVA- en UVB-stralen. UVA-stralen dragen bij aan de tekenen van huidveroudering (ezelsbruggetje A staat voor Aging). UVB-stralen zijn de kankerverwekkende stralen die ook zorgen voor de verbranding van de huid. UVA-stralen maken UVB-stralen ook reactiever, dus gecombineerd zijn deze stralen dodelijk..!

Je wordt vrijwel altijd blootgesteld aan schadelijke straling van de zon als je je buiten of zelfs in de buurt van een raam bevindt. Die straling heeft effect op je huid, zelfs al je niet vatbaar bent voor verbranding. 

SPF zorgt ervoor dat de natuurlijke afweer van je huid tegen de zonnestralen wordt verlengd. Zo biedt een SPF van 15, ongeveer 15 keer meer bescherming dan wanneer je geen zonnebrand zou smeren. Een SPF van 50, biedt 50 keer meer bescherming tegen de zon. Als je een zonnebrandcrème kiest met een breed spectrum, betekent dit dat het een crème is die zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert. 

Heb ik een SPF nodig als in een donkere huid heb? 

Veel mensen denken ten onrechte dat mensen met een donkere huid geen zonnebrand nodig hebben, maar de kans op huidkanker is zelfs hoger bij de donkere huid! 

Heeft SPF invloed op hoe lang de zonnebrand je huid beschermt? 

Zonnebrandcrème gaat gemiddeld twee uur mee. Dat betekent dat je jezelf iedere twee uur opnieuw zou moeten insmeren. Als je veel zweet, of veel in het water bent dan adviseren we je om zelfs nog vaker te smeren! 

Een zonnebrand kiezen

Voor lage blootstelling aan de zon is een vochtinbrengende crème of make-up met een basis SPF van 15 voldoende. Voor andere situaties, buitenactiviteiten, moet je overwegen om een echte zonnebrand te gebruiken met een minimale factor van 30. Er zijn verschillende soorten zonnebrand waar je uit kunt kiezen. Wij hebben er een aantal voor je opgeschreven en waar je dan op moet letten: 

Water-resistant zonnebrand

Waterbestendige zonnebrand kan een goede bescherming bieden voor wateractiviteiten, maar het is minder geschikt als je bijvoorbeeld een sport beoefent waardoor de SPF in je ogen druppelt. Het is hierbij belangrijk op te merken dat geen enkel zonnebrand echt waterdicht is!

Spray zonnebrand crème

Dit type zonnebrandcrème is erg populair, vooral bij ouders van wiebelende en rennende kinderen. Spray-zonnebrandcrème is echter een zorg geworden voor sommige experts die aanbevelen dat ouders eerst een crème-gebaseerde zonnebrandcrème kiezen in plaats van spray. 

Breed spectrum

Zonnebrandcrème met een breed spectrum betekent dat de zonnebrandcrème zowel tegen UVA- als UVB-stralen blokkeert. Het is een goed idee om altijd een zonnebrandcrème met een breed spectrum te kiezen.

Lage versus hoge SPF

Er is geen bescherming meer na SPF 50, maar er is een kans dat een fles met de tekst 50 eigenlijk minder SPF is. Ga bij twijfel altijd voor de factor 50! 

Kun je bruin worden terwijl je zonnebrandcrème draagt?

Je kunt nog steeds een kleurtje krijgen als je zonnebrandcrème draagt. Zonnebrandcrème moet continu worden aangebracht en het kan worden afgeveegd, gezweet of weggespoeld als je veel tijd in het zwembad of water doorbrengt.

Het gebruik van zonnebrandcrème is een belangrijke manier om negatieve bijwerkingen van schadelijke UVA- en UVB-straling van de zon te verminderen. Volwassenen van alle leeftijden en huidskleuren moeten tijdens alle buitenactiviteiten een SPF van minimaal 30 gebruiken. Kinderen ouder dan 6 maanden moeten een crème-achtige zonnebrandcrème dragen van minimaal SPF 30. Bovendien mag je niet alleen vertrouwen op zonnebrandcrème om de straling van de zon te vermijden. Beschermende kleding en schaduw kunnen je ook helpen beschermen tegen de zon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *