zonnebrand

6 geheimen van zonnebrand die jij nog niet wist!

Onderzoek onthult enkele schokkende waarheden over zonnebrand.

  1. Antioxidanten zijn essentieel, niet optioneel

Wetenschappers weten al lang dat vrije radicalen – die vervelende kleine moleculen die het DNA van je huid beschadigen – worden geproduceerd door dingen zoals UV-stralen, sigarettenrook en vervuiling. Maar uit onderzoek blijkt dat ook veel zonnebrandproducten je DNA flink zouden kunnen beschadigen. Studies wijzen uit dat zinkoxide (een van de meest voorkomende en effectieve ingrediënten voor bescherming tegen de zon) een chemische reactie ondergaat die bij blootstelling aan zonlicht vrije radicalen kan produceren.

Gooi je flesjes zonnebrand echter nog niet weg! Vrije radicalen gegenereerd door zinkoxide, zullen veel minder gevaarlijk zijn dan die gegenereerd door UV-blootstelling.

Om jezelf extra te wapenen tegen al het kwaad, doe je er goed aan om elke ochtend een antioxidant serum te smeren, voor je de zonnebrand opbrengt. Ingrediënten zoals vitamine C, groene thee en resveratrol kunnen de huid helpen zich te beschermen tegen vrije radicalen.

Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen je helpen beschermen. Lycopeenrijke groenten en fruit, zoals tomaat, watermeloen, guave en roze grapefruit. Een studie gepubliceerd in het British Journal of Dermatology suggereert dat de krachtige antioxidant lycopeen fungeert als een zonnebrandcreme van binnenuit. Tomaten zijn de rijkste bron van de antioxidant, vooral wanneer gekookt. Natuurlijk betekent dit niet dat je de zonnebrandcreme kunt overslaan. Deze vruchten en groenten helpen je SPF te versterken, maar vervangen het niet.

  1. Twee lagen is de nieuwe een laag

Voor de juiste bescherming dien je 30 ml zonnebrandcrème van top tot teen aan te brengen; de inhoud van een shotglas. Maak daar deze zomer maar het dubbele van! Veel mensen gebruiken slechts een derde tot de helft van de hoeveelheid zonnebrand als ze zouden moeten gebruiken en passen het ongelijk toe. Als je twee lagen aanbrengt, zul je in theorie meer en gelijkmatiger smeren. Het is een flinke klus, maar het is het beste wat je kunt doen om veilig te blijven… Tenzij je van plan bent om de hele zomer binnen te blijven met de gordijnen dicht.

  1. Je zonnebrand moet leeg zijn voor de houdbaarheidsdatum verstreken is

Net zoals je geen melk zou willen drinken die over de datum is, zou je ook niet moeten vasthouden aan je zonnebrandcrème van drie zomers geleden. Er is een reden dat er een vervaldatum op het product is gedrukt. Na die tijd is er geen garantie dat je de volledige SPF krijgt, die op het etiket wordt beloofd. Hoewel zonnebrandcrèmes meestal tot een jaar goed zijn, zouden ze voor die tijd al lang op moeten zijn. Denk er eens over na: als je de benodigde 30 ml per keer gebruikt, plus om de twee uur nog eens 30 ml, zou een standaard flacon van 200 ml in een weekend op moeten gaan, niet in een jaar (gek maar waar!) .

Ook de manier van bewaren heeft invloed op de houdbaarheid van je zonnebrandproducten. Als de verpakking eenmaal open is kan de zonnebrand na verloop van tijd afbreken. Bewaar de zonnebrandproducten daarom altijd op kamertemperatuur en in de schaduw. Vermeid warme auto’s en andere warme plekken. Anders loop je het risico om het teruglopen van de beschermingsfactor te versnellen.

  1. Waterresistent is niet hetzelfde als waterproof

En toch gaan veel mensen er vanuit dat ze goed beschermd zijn door hun waterresistente zonnebrand als ze uit het zwembad komen. De zonbescherming kun je er echter gewoon afwassen: Als je veel zweet en je veegt je gezicht af, wordt de werking van de zonbescherming minder. Ook als je lekker even gaat afkoelen in het zwembad of in de zee, verminderd de werking door de aanraking met het water. Dus is je zonbeschermingsproduct waterresistent? Dan is dat mooi meegenomen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan volledig tegen water of transpiratie beschermd bent. Ook hier geldt dat het verstandig om om de twee uur- en/of na aanraking met water opnieuw zonbescherming aan te brengen.

  1. Alles onder de SPF 15 is zinloos

Als je ooit een tube SPF 8 hebt gebruikt, denkend, hey, ik doe tenminste iets, dan houd je jezelf voor de gek. Iets lager dan SPF 15 kan niet langer beweren dat het een breed spectrum is, wat betekent dat het alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen – degenen die branden. Lage-SPF-producten bieden weinig tot niets om UVA-stralen af ​​te schermen, die de verraderlijke boosdoeners zijn van huidkanker en vroegtijdige veroudering. SPF lager dan 15 geeft dus een vals gevoel van veiligheid.

  1. SPF-voordelen van het buddy-systeem

Zonnebrandcrème dragen is een must (duh), maar het is nog maar het begin. Combineer je zonnebrandproduct met het dragen van een hoed met brede rand, een zonnebril met het label UVA en UVB-bescherming en een uv-beschermend shirt over je badpak. En blijf binnen tijdens de middaguren wanneer het het meest zonnig is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *