SPF

Gehele dag SPF-bescherming, bestaat niet!

Nog steeds horen wij van verschillende mensen dat zij all day-zonnebrand producten gebruiken. Hierbij zijn zij ervan overtuigd dat dit voor een hele dag bescherming biedt. Helaas is niets minder waar onlangs heeft een onderzoek uitgewezen dat de all day zonnebrand crèmes na zes tot acht uur maar liefst 74% zijn teruggelopen in hun bescherming. Van een factor 30 bleef niet meer dan een factor 8 over… En dan hebben we het nu alleen over UV-B en niet eens over de UV-A bescherming!

SPF bescherming

In Europa en ook in Australië mag er niet meer geclaimd worden dat een zonnebrandproduct een hele dag de bescherming kan geven. Dit is namelijk onmogelijk. De mate van bescherming is zeer afhankelijk van je huidtype en ook van wat je die dag aan het doen bent! Ben je bijvoorbeeld aan het zweten, zwemmen of lig je op een handdoek of een ligbedje, dan kan je er onbewust voor zorgen dat je SPF factor daalt. De makers van deze producten weten die maar al te goed en de informatie kan je in kleine lettertjes op hun website vinden, maar dit wordt helaas niet duidelijk op de producten aangegeven.

Bovendien zegt de werking van het UV-B filter niets over de werking van het UV-A filter. En die laatste is minstens zo belangrijk. In sommige all day bescherming is de UV-A bescherming matig tot zeer slecht.

Overtuigende marketing

Even een klein surfje gedaan op het internet en hier zie je vooral terug dat er nog heel veel all day beschermingen in omloop zijn. Ik weet wel beter maar zou ze ook bijna nog willen kopen omdat het zulke overtuigende marketing heeft.

Bij de all day zonnebrand producten wordt vaak gebruik gemaakt van nanotechnologie. De zonnefilters zijn daarbij in superkleine deeltjes toegevoegd zodat deze dieper in de huid terecht kunnen komen. Door de filters en andere actieve ingrediënten zouden deze stoffen dieper in de huid kunnen gaan dan ‘normale’ zonnebrandproducten.

Nanotechnologie en liposomen met SPF!

Hoewel deze technologie onwijs mooie mogelijkheden kan bieden voor de huid, is er ook een grotere kans op opname van de stoffen in het lichaam. Bij nanodeeltjes in sprays komt hier bovenop nog eens dat je de deeltjes kunt inademen wat slecht is voor je gezondheid. Hoewel er voor producten uit Europa onwijs strenge regels gelden als het gaat om de ingrediënten in cosmeticaproducten, loopt de VS hier nog op achter. In Amerika zijn er een heleboel zonnebrand filters die daar nog wel door de keuringsdienst komen maar in Nederland allang niet meer. Zo kunnen we alsnog gemakkelijk aan producten komen zoals all day zonnebrand!

Regelmatig smeren blijft gewoon het beste!

Het allergrootste nadeel van de ‘langwerkende’ zonnebrandproducten is het idee dat ze de hele dag werken. Dit houdt in dat mensen minder regelmatig smeren en dus uiteindelijk te weinig van het product gebruiken. Regelmatig smeren blijft de beste bescherming tegen de zon. Besluit je toch voor een all day product te gaan? Smeer je dan alsnog, op zonnige dagen, om de twee uur in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *